fbpx

Fructe de toamnă și beneficiile uimitoare ale acestora

Mere, pere în panere și gutui amărui cu puf galben ca de pui. Ar putea fi descrierea perfectă pentru toamnă, dar gusturile care ne animă în acest sezon nu se termină aici. Așa că ne-am propus să facem o listă mai generoasă cu fructe de toamnă și beneficiile uimitoare ale acestora. Citește rândurile următoare și inspiră-te din propunerile noastre pentru mese hrănitoare: 

  1. Struguri – albi sau roșii, strugurii pot fi considerați elixirul tinereții. Aceștia conțin resveratrol, o substanță cu efecte puternic antioxidante. Nu lipsesc din componența lor vitaminele (B6 și C), mineralele (calciu, magneziu, fosfor) și acidul folic, un component care ajută la buna funcționare a creierului. De asemenea, are efecte depurative, de curățare a intestinelor. Pentru că au și un conținut ridicat de zaharuri, îți sugerăm să îl consumi în cantități rezonabile, un ciorchine în fiecare zi, și în alternanță cu alte fructe.  
  1. Nuci – aceste fructe cu coajă tare sunt excelente pentru buna funcționare a creierului. De altfel, chiar forma lor este similara creierului, așa cum ai observat. În componența nucilor se regăsesc vitamine liposolubile, precum A, E și K, acizi grași și aminoacizi, dar și minerale, precum potasiu, calciu și zinc. Deoarece sunt bogate în grăsimi, se recomandă un consum echilibrat din aceste fructe, 4-5 nuci în fiecare zi. Consumul poate scădea, dacă în alimentația unei zile ai inclus și alte tipuri de grăsimi: uleiuri, avocado, etc.  
  1. Gutui – cele mai cunoscute beneficii ale acestor fructe de toamna sunt legate de antioxidanți. Aceștia reduc stresul metabolic, inflamațiile și previn bolile cronice. Pentru că nu conțin grăsimi, gutuile sunt recomandate și persoanelor care țin un regim alimentar sărac în acești macronutrienți. O gutuie oferă și un aport de Vitamina C, aproximativ 15% din doza zilnică necesară, iar aceasta o recomandă pentru un sistem imunitar sănătos și funcțional.  
  1. Dovleac plăcintar – dovleacul este fructul plantelor Cucurbit și, după cum știi deja, este savuros în plăcinte și supe creme. Este bogat în apă și fibre, are puține calorii, astfel că este recomandat celor care vor să scadă în greutate. Beta-carotenul, care îi conferă culoarea specifică portocalie, este un adevărat protector împotriva razelor ultraviolete. Dovleacul plăcintar conține și vitamina C, vitamina E și vitamina A. De asemenea, regăsim săruri minerale (fosfor, calciu, cupru), antioxidanți, calciu și magneziu. Toate acestea îl recomandă pentru reglarea tensiunii arteriale, menținerea vederii, prevenirea apariției bolilor cardiovasculare și echilibrarea colesterolului.  
  1. Pere – considerată sora mărului, para este un fruct aromat și zemos, bogat în nutrienți. Conținutul de antioxidanți polifenolici le recomandă pentru protecția împotriva radicalilor liberi. De asemenea, ele îmbunătățesc digestia și mențin sănătatea pielii și a părului. Conțin o mulțime de nutrienți și sunt recomandate a fi consumate cu tot cu coajă, partea cea mai bogată în fibre a fructului.  

Merele, cătina și castanele sunt alte fructe delicioase pe care le poți savura toamna. Bucură-te de beneficiile uimitoare ale fructelor de sezon și de gustul lor unic și împlinitor! 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Enable Notifications    OK No thanks