fbpx

20 de lucruri interesante despre prune

Prunele sunt fructele delicioase de care ne bucurăm la sfârșitul verii. Le conservăm uscându-le pentru a le folosi în tot restul anului, facem compoturi, dulcețuri, murături.

Nimic nou sub soare, nu-i așa? De aceea ne-am propus să vă povestim despre lucrurile interesante pe care poate nu le-ai aflat despre ele, în cele ce urmează.

Știai că…

  1. Prunul este al doilea cel mai cultivat copac cu fructe din lume?

2. În cultura chineză, prunele simbolizează norocul.

3. După ce au fost culese, prunele nu devin mai dulci, precum bananele.

4. Sunt mai multe varietății de pruni cultivați. Fructul pot avea culoarea de la verde, alb, galben la roșu și mov închis. De asemenea și gustul variază de la dulce la acru.

5. În anul 1870, Prunul Japonez a fost introdus în America.

6. Cu excepția Antarcticii, prunii sunt crescuți pe fiecare continent.

7. O prună conține: 11% carbohidrați, 87% apă, 1% proteine, 1% grăsimi. Aceste valori le fac ideale pentru a fi consumate când suntem la dietă.

8. Prunele ajuta digestia si păstrează o buna funcționare a colonului. Sunt o sursă naturală de sorbitol, un alcool de zahăr care poate avea un efect laxativ ușor asupra organismului.

9. Prunul este unul dintre cei mai vechi copaci de pe Pământ. Într-o grotă ce datează din perioada Neoliticului (10.000 Î.C. –  4000 Î.C.), au fost descoperite urme de prune sălbatice, măsline și struguri.

10. Datorită conținutul ridicat de fibre, prunele sunt recomandate pentru a se consuma în stare naturală și ca fructe uscate pentru a regla problemele legate de constipație.

11. Un sfert de ceașcă cu prune uscate conține 3 grame de fibre, ceea ce înseamnă 12% din valoarea zilnică recomandată.

12. Ce vitamine conține per 100 g? A, C, E, KB9,B1, B2, B3, B5, B6.

13. Minerale conținute per 100 g sunt: potasiu, calciu, fosfor, magneziu, sodiu, seleniu, zinc, cupru, fier

14. Consumul ajută la reducerea tensiunii arteriale și nivelului de colesterol, aceștia fiind factorii majori de risc pentru bolile de inimă.

15. Cu cât pulpa prunei este mai roșie, cu atât sunt prezenți mai mulți antioxidanți, benefici pentru lupta împotriva radicalilor liberi.

16. Prunele sunt  bogate în fenoli, fitonutrienți ce luptă împotriva bolilor și au fost studiate pentru potențialul lor de a crește densitatea osoasă și de a ține la distanță osteoporoza.

17. Alexandru cel Mare a adus sâmburi de pruni în Europa, după ce a cucerit Persia.

18. Prunele uscate se asociază minunat cu salate savuroase, alături de pui prăjit fraged sau pe un platou cu brânzeturi de vară.

19. O prune ne oferă 14% din necesarul zilnic de vitamina C

20. Varietățile de pruni care se cultivă acum fac parte din speciile Prunul European (Prunus Domestica) și Prunul Japonez (Prunus Salicina), însă acesta din urmă a fost cultivat în urmă cu 300 de ani, după ce a fost introdus din China.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Enable Notifications    OK No thanks