Întâmpinăm toamna cu parfum de struguri copți din viile gospodarilor români, legănate de vânt și sărutate de soarele arzător ce le-a dat savoare strugurilor pentru a ne bucura acum, când vom prepara un desert surprinzător de divin.
Dacă nu ești familiarizat cu dulceața de struguri, pentru că nu se prepara în familie, află că ai pierdut un deliciu surprinzător pe care îl poți servi cu pâine prăjită, granola sau iaurt grecesc.
De ce este specială dulceața de struguri?
Vei descoperi textura și gustul siropului asemănător cu cel al mierii de albine, o aromă subtilă, plăcută și un fruct pe care nu-l găsești des în lista de dulcețuri de fructe preferate. Încearcă și tu rețeta, folosind struguri albi sau struguri negri!
Ingrediente:
1 kg de struguri
500g de zahăr
1 lămâie mică
Esență se vanilie
Cum se prepară dulceața de struguri?
Strugurii se pregătesc cu o zi înainte astfel: se spală și se pun într-o oală, acoperiți cu zahăr peste noapte. Este important să fie cât ai copți pentru a lăsa mult suc. În cazul în care doriți sa-i preparați cât mai repede, săriți peste acest proces, adăugați jumătate de cană cu apă și continuați cu pasul următor.
În următoarea zi oala cu strugurii se pune la fiert, la foc mic pentru aproximativ 20 de minute, până când siropul s-a îngroșat. Acum strugurii pot fi scoși cu ajutorul unei spumiere, se poate adăuga sucul de lămâia, coaja și esența de vanilie și se mai fierbe la foc mediu încă 40 de minute – 1 oră, până când siropul s-a îngroșat suficient.
Cum știi dacă siropul dulceții este gata? Pune în congelator o farfurie mică, iar după 10 minute, scoate-o și picură cu ajutorul unei linguri, siropul pe farfurie. Siropul curge ușor? Înseamnă că mai are nevoie de fierbere. Siropul formează picături închegate? A ajuns la consistența potrivită, putem trece la pasul următor.
Dacă dorești să păstrezi dulceața pentru mai mult timp în borcane, este necesar să le sterilizezi.
Cum se sterilizează borcanele pentru dulceață?
Spală bine borcanele și așază-le pe tava de cuptor, împreună cu capacele lor. Introdu tava în cuptor, setează temperatura la 107°C și lasă-le așa timp de 10 minute.
În acest timp, se scot cojile de lămâie și se adaugă strugurii scoși anterior. După ce au trecut cele 10 minute, se poate stinge focul la dulceața. Este gata pentru a fi pusă în borcanele proaspăt sterilizate.
Comandă online struguri albi și struguri negri, livrați pentru tine, din viile fermierilor gospodari din România, îngrijiți cu trudă și drag pentru natură.
Leave a Reply